Lehdistö  l  Vuoden Palomiestoimikunta  l  Yhteystiedot  l  Etusivulle

Vuoden Palomies 2010
Palomies Mikko Karvonen
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Vuoden Palomieheksi 2010 on valittu palomies Mikko Karvonen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Valintaperusteena oli mm. urheutta ja uhrautuvaa palomieshenkeä osoittava teko. Hän oli menehtyä sammutustehtävässä vuonna 2006. Vakavasti vammautunut Karvonen on kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen omalla tahdonvoimallaan kuntoutunut työkykyiseksi. Nykyisin hän toimii varaesimiehenä, kehittää ammattitaitoaan ja valistaa työturvallisuusasioissa.

Karvonen tuli pelastusalalle 13 vuotta sitten. Hänen elämänsä muuttui hetkessä eräänä lokakuisena iltana vuonna 2006. Hän oli sammuttamassa rivitalopaloa Järvenpäässä, kun kattorakenteet pettivät yllättäen alta ja mies putosi 500-asteiseen paloon. Hän makasi siellä useita minuutteja, ennen kuin kollegat saivat hänet vedettyä pois.

Karvonen vietiin Töölön sairaalaan, jossa lääkärit totesivat 3. asteen palovammoja eri puolilla kehoa. Keuhkot ja hengitystiet olivat myös vakavasti vaurioituneet. Todennäköisyys sille, että hän selviäisi, oli 50 %. Kaikkien ihmetykseksi Karvonen heräsi oltuaan kuukauden nukutettuna teho-osastolla ja sai kauhukseen huomata, että vasemman käden sormien kärkinivelet oli amputoitu. Lisäksi molemmat käsivarret olivat täynnä ihosiirteitä.

Karvonen on kaikkien palomiesten sankari

Lääkärit pitivät hyvin epätodennäköisenä, että Karvonen palaisi takaisin pelastustehtäviin. Hänen kuntoutumismahdollisuutensa tulkittiin vähäisiksi myös vakuutusyhtiön puolesta, koska uudelleenkoulutushakemus evättiin. Karvosen tahdonvoimasta ja arvostuksesta työtään kohtaan kertoo se, että kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen hän oli kuntouttanut itsensä ja palannut töihin. Alkuun hän teki kevennettyjä töitä päivystävän palomestarin assistenttina. Elokuussa 2009 hän palasi takaisin pelastussukeltajaksi ja tällä hetkellä tekee palomiehen sekä varaesimiehen töitä. Karvonen pitää Vuoden palomies -palkintoa koko pelastusalan yhteisenä, sillä se muistuttaa työturvallisuuden merkityksestä.

Vuoden Palomiehen intohimosta pelastustyötä kohtaan kertoo myös se, että kuntoutumisen ja työn ohella hän suoritti loppuun ennen onnettomuutta kesken jääneet turvallisuusalan tradenomiopinnot. Tämän jälkeen hän on säännöllisesti kehittänyt osaamistaan mm. kansainväliseen pelastustoimintaan keskittyvän Finn Rescue Finland -ryhmän jäsenenä ja sisäisen turvallisuuden erikoistumisopinnoilla. Karvonen käy myös kertomassa kokemuksistaan eri oppilaitoksissa ja organisaatioissa. Hän haluaa muistuttaa pelastustyöntekijöitä siitä, että omilla asenteilla on tärkeä merkitys työtapaturmien välttämisessä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Suomen Palopäällystöliitto Suomen Palomiesliitto Julkisten ja hyvinvointialojen liitto Suomen Sopimuspalokuntien Liitto